Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار برنا از اهواز، شهرام شاهین زاده ظهر امروز چهارشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه با موضوع سرانجام طرح قطار شهری اهواز اظهار کرد: شورای قطار شهری درباره خلع ید کیسون به قطعیت رسیده است و قطعا عملی می شود.

او گفت: تصمیمی که برای فسخ پیمان اخذ شد با پافشاری استاندار خوزستان، شهردار اهواز و معاون عمرانی استاندار بود و همه درباره خلع ید کیسون همدل هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرعامل سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری اهواز افزود: راه های زیادی را برای همکاری با کیسون رفتیم و البته این تصمیم شهامتی می خواست و نیاز به شجاعت داشتیم.

شاهین زاده بیان کرد: سال 85 مناقصه ای برگزار می شود و شرکت های مختلفی از جمله کیسون وارد مناقصه می شوند و در آن شرایط شرکت کیسون به عنوان شرکت برتر انتخاب می شود، زیرا علاوه بر ارایه قیمت پیشنهاد قول آوردن فاینانس را هم می‌دهد.

او ادامه داد: از این سهم تعهد 85 درصدی تا حالا چیزی که محقق شده نامه شرکت های چینی است که طلبکار هستند.

مدیرعامل سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری اهواز اضافه کرد: مجموعه شورای قطار شهری اهواز هیچ موضع شخصی نسبت به مدیران و اعضای شرکت کیسون ندارد اما موضوع اختلاف و مطالبات حقوق مردمی جدا است.

شاهین زاده تصریح کرد: این شورا به این نتیجه رسیده که شرکت کیسون توان و اراده تکمیل پروژه را ندارد.

او گفت: مطالبات کارگری به 18ماه رسیده و بیش از سه ماه است که تحصن های متعدد را داشتیم.

مدیرعامل سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری اهواز توضیح داد:  از اواخر دی ماه سال گذشته تا نیمه اسفند، کارگران قطار شهری بیش از 25 روز تحصن کردند اما با دخالت استاندار تازه توانستیم مطالبات سال 96 کارگران کیسون را پرداخت کنیم.

شاهین زاده بیان کرد: شورای سازمان قطار شهری در خصوص فسخ پیمان با شرکت کیسون به قطعیت رسیده و اتفاق خواهد افتاد.

او اضافه کرد: سال 94 تصمیم به فسخ پیمان شرکت کیسون گرفته شد تا مرحله نهایی پیش رفت اما برخی دغدغه ها و ملاحظات باعث عقب نشینی شد اما اگر این تصمیم در آن زمان گرفته شده بود، پروژه قطار شهری حالا به بهره برداری رسیده بود.

مدیرعامل سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری اهواز گفت: اگر شرکت کیسون فقط یک برگ مطالبات مثبت بر سر میز بگذارد من حاضر به استعفا هستم.

شاهین زاده اظهار کرد: کیسون دو هزار میلیارد به من بدهکار است و 43 میلیارد تومان در غالب اسناد خزانه در قبال ضمانت نامه از ما گرفت اما دوباره توقف بعدی صورت گرفت. اخیرا هم 14 میلیارد به آن  پرداخت کردیم.

او با بیان این که ما یک بخش مطالبات نقدی از کیسون داریم که حدود 60 میلیارد تومان است، افزود: علاوه بر آن تاخیر در بهره برداری خساراتی در پی داشته و تا جایی که قانون به ما حق بدهد یک قدم عقب نمی کشیم چرا که اینها حقوق و مطالبات مردم است.

شاهین زاده با تاکید بر اینکه در اجرای کار کیسون نه عزم و نه اراده ای ملاحظه می شود، تصریح کرد: دو شهر در کل کشور قراردادهای مشابه و پایه فاینانسی یکسانی در بین پروژه های قطار شهری 9 کلانشهر دارند که کرج و اهواز هستند و سرنوشت هر دو طرح یکی است.

مدیرعامل سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری اهواز در پایان افزود:  این پروژه سال 95 کلید خورد اما مگر چقدر تجربه داشتند که بداند چه اتفاقی می افتد و هر مدیری در زمان خودش بهترین تصمیم  را گرفته اما من اعتقاد دارم فاینانس کلاه گشادی است که بر سر مردم اهواز و کرج گذارده شد.

 

 

 

 

 

 

 

خبرنگار: مهدی ربیع

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: شهرداری مترو اهواز کلاهبرداری استانداری خوزستان کیسون برنا خوزستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۱۲۹۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکمیل سد «دیورش» رودبار نیازمند اعتبار ۷۰۰ میلیارد تومانی است

به گزارش خبرنگار مهر، اسدالله عباسی بعد از ظهر جمعه در حاشیه بازدید از سد دیورش در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه سد دیورش حدود ٧۶ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، اظهار کرد: این پروژه آبرسانی ۵ شهر و ٢٨ روستا را تحت پوشش قرار داده، بر این اساس، خط انتقال هم در این منطقه آغاز شده به گونه‌ای که پیمانکاران مشغول به کار هستند.

وی با تاکید بر تسریع در انجام این پروژه و تأمین منابع آبی مورد نیاز شهرستان رودبار افزود: بازسازی و نوسازی شبکه‌های رودبار و رستم آباد نیز در دستور کار قرار گرفته تا از هدر رفت آب جلوگیری شود.

استاندار گیلان با اشاره به ظرفیت مخزن ٣٠ میلیون مکعبی سد دیورش ادامه داد: با وجود اینکه این سد در حال تکمیل شدن است می‌تواند همزمان ۵ متر مکعب آب را تأمین کند از طرفی رودخانه‌ها هم جاری بوده و در پایین دست هم مشکلی برای استفاده از آب و کشاورزی وجود ندارد.

عباسی با بیان اینکه برای این پروژه آبرسانی تا کنون ٣٠٠ میلیارد تومان هزینه شده و تقریباً ٧٠٠ میلیارد تومان دیگر نیز نیاز به تخصیص منابع وجود دارد، گفت: در تلاش هستیم تا از منابع استانی، ملی و سفر آقای رئیس جمهور به استان گیلان تخصیص منابع صورت بگیرد.

کد خبر 6095863

دیگر خبرها

  • وصول ۸۴ میلیارد ریال از مطالبات شرکت گاز آذربایجان‌غربی
  • ناوگان متروی کرج به ۳۵۰ نیروی متخصص نیاز دارد
  • تولید انبوه قطار ملی در ریل ماند/ مروری بر کارنامه قطار ایرانی
  • تولید انبوه قطار ملی در ریل ماند/مروری بر کارنامه قطار ایرانی
  • تامین اعتبار برای خرید واگن های جدید قطار شهری کرج
  • تمرکز بر تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای و شفاف‌سازی/جلوگیری از اعمال سلیقه‌های شخصی
  • ناوگان حمل‌ونقل عمومی جدید تهران چگونه خواهد بود؟ | تغییرات جدید در اتوبوس، مترو و موتورسیکلت ها
  • تکمیل سد «دیورش» رودبار نیازمند اعتبار ۷۰۰ میلیارد تومانی است
  • مترو حرم مطهرشاهچراغ (ع) مورد توجه مسئولان شهری باشد
  • ◄ خط 4 متروی مشهد به شهرک مهرگان نمی رسد؟